19. jun. 2024 kl. 11:00
3166 visninger

Ny konge på aktiemarkedet

Så skete det. Aktiemarkedet har fået en ny konge. Selskabet NVIDIA overtog i går tronen fra Microsoft som verdens største selskab.

NVIDIA har været det nok mest omtalte selskab i de senere år. Selskabet har været synonymt med den kraftige udvikling, vi har set inden for kunstig intelligens. Og efter kraftige aktiekursstigninger i halen på det store boom inden for kunstig intelligens kan NVIDIA nu sætte sig på tronen og kalde sig verdens største selskab.

Bedst kendt blandt computerspillere

NVIDIA blev stiftet tilbage i 1993 af den nuværende direktør Jensen Huang. I mange år var selskabet kendt for at producere nogle af de bedste grafikkort til computere og var mest kendt af computerspillere.

Jensen Huang indså dog, at teknologien bag NVIDIAs grafikkort kunne bruges til andet end bare computerspil. Først begyndte selskabet at rette fokus mod det kraftigt stigende marked inden for kryptovalutaer, hvor der skulle bruges enorm beregningskraft til at skaffe nye bitcoins. Det satte gang i nogle voldsomme stigninger i aktiekursen, men med nedturen i kryptovalutaer i 2021 begyndte investorerne at miste troen til NVIDIA.

Det kaldte på nytænkning, og Jensen Huang og NVIDIA indså, at der var en ny hest at spille på, som de allerede havde haft i kikkerten et stykke tid: Kunstig intelligens.

Boom i kunstig intelligens

I efteråret 2022 lancerede selskabet Open AI Chat GPT, og senere meddelte Microsoft, at selskabet havde investeret 10 mia. dollars i NVIDIA. Det startede det boom i kunstig intelligens, som vi har været vidne til siden.

Med eksplosionen i kunstig intelligens har der også været en stor stigning i kravet til beregningskraft for at træne de enorme datamodeller. Og det er her NVIDIA kommer ind i billedet. Teknologien bag selskabets grafikkort passede perfekt til den opgave, og intet selskab har indtil nu formået at lave et standardiseret produkt, der kan matche NVIDIAs.

Kan ikke følge med efterspørgslen

NVIDIA er blevet indbegrebet af kunstig intelligens, og alle de store datacentre skriger efter flere mikrochips. Mange flere end NVIDIA kan nå at producere. Det har skabt en unik position for selskabet, og NVIDIA er derfor blevet investorernes foretrukne aktie.
Aktiekursen er eksploderet de senere år med en stigning på 170 % bare i 2024, og en ni-dobling siden slut 2022. NVIDIA kan nu indtage tronen som verdens mest værdifulde selskab og kan se tilbage på en tid, hvor selskabet har overgået alt og alle - inklusive mastodonter som Microsoft og Apple.

Fonde med NVIDIA

Følgende Sydinvest-fonde har investeringer i NVIDIA:

Fond Mere info
Sydinvest Formue Konservativ Info om fonden
Sydinvest Formue Konservativ Akk. Info om fonden
Sydinvest Formue Balanceret Info om fonden
Sydinvest Formue Balanceret Akk. Info om fonden
Sydinvest Formue Vækstorienteret Info om fonden
Sydinvest Formue Vækstorienteret Akk. Info om fonden
Sydinvest Formue Offensiv Info om fonden
Sydinvest Formue Offensiv Akk. Info om fonden
Sydinvest Global Value Info om fonden
Sydinvest Global Value Akk. Info om fonden
Sydinvest Kvalitetsaktier Info om fonden
Sydinvest Indeks Morningstar Leaders Info om fonden
Sydinvest Megatrends Info om fonden
Sydinvest Megatrends Akk. Info om fonden
Sydinvest USA Value Info om fonden

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 18 anmeldelser