07. feb. 2024 kl. 17:04
138 visninger
Artiklen er leveret af Marketwire og er ikke et udtryk for Sydinvests holdninger, vurderinger eller forventninger.

Onsdagens aktier: Rockwool kom fra baghjul og satte Vesta...

Vestas, Carlsberg og Rockwool blev rigt belønnet for deres årsregnskaber onsdag, hvor Ørsted og Pandora til gengæld hang lidt i bremsen efter deres regnskaber.

Eliteindekset C25 sluttede med en gevinst på 0,9 pct. til 1886,94 efter den tredje lukkerekord på stribe til Novo Nordisk. Medicinalkæmpen endte 1,1 pct. højere i 822,20 kr.

Blandt de regnskabsaktuelle herskede på forhånd størst spænding om Ørsted, der har haft hele sin langsigtede forretningsplan til gennemsyn oven på sidste års massive nedskrivninger på amerikanske havmølleprojekter. Og det er endt med, at der skal skæres ned, sælges fra og sløjfes udbytte i de kommende år. Til gengæld er der ikke behov for at sælge nye aktier.

- Der var lidt frygt for, at Ørsted havde behov for at rejse yderligere kapital. Det har der været spekuleret i, så meldingen giver først og fremmest anledning til lidt lettelse, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til MarketWire.

Han hæfter sig ved, at regnskabet indeholdt både plusser og minusser. På plussiden hæfter Mads Zink sig blandt andet ved, at driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, er bedre end ventet.

- Og jeg tror, at markedet fra morgenstunden var meget i tvivl, om aktien egentlig skulle stige eller falde. Men der er stadig noget tillid, som skal tages med i betragtning, og der er forskellige ting, man lige skal se beviser på, før man rigtigt tør tro på aktien igen, siger Mads Zink.

Ørsted sluttede 1,8 pct. lavere i 378,60 kr.

ROCKWOOL I SPURT

I den modsatte grøft tronede Rockwool med en stigning på 7,7 pct. til 1991,50 kr. Isoleringsproducenten kom med regnskab tidligt på eftermiddagen, og det sikrede en stærk slutspurt, da indtjeningen var bedre end ventet, og prognosen ikke er så konservativ som frygtet.

Det vurderer senioranalytiker Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank, over for MarketWire i kølvandet af isoleringskoncernens regnskab for fjerde kvartal.

Lige efter fulgte Vestas, der steg 6,4 pct. til 200,20 kr. Vindmøllekoncernen fik flere ordrer end ventet i fjerde kvartal og leverede fine pengestrømme.

For hele året endte de frie pengestrømme på positive 204 mio. euro, hvor analytikerne havde ventet negative 321 mio. euro.

Så der løb markant flere penge ind i kassen i fjerde kvartal, end analytikerne havde skønnet - i dansk regning faktisk ca. 3,9 mia. kr.

- Jeg synes roligt, man kan sige, at det har udviklet sig fornuftigt, og jeg tror måske også godt, at jeg kan sige, at det også har udviklet sig lidt bedre, end vi havde regnet med, siger Hans Martin Smith, finansdirektør i Vestas, til MarketWire.

CARLSBERG MED HØJERE VÆKSTMÅL

Også Carlsberg var sprudlende og sluttede med en gevinst på 4 pct. til 941,40 kr. Det er det højeste niveau siden september.

Bryggeriet skruede onsdag op for sine langsigtede vækstmål frem mod 2027. Ambitionen er nu at vokse med gennemsnitligt 4-6 pct. organisk målt på omsætningen mod tidligere 3-5 pct. Driftsresultatet skal organisk vokse mere end omsætningen.

Til gengæld skuffede 2024-prognosen lidt.

Bryggeriet venter at kunne levere 1-5 pct. organisk vækst i driftsresultat mod ventet 7,4 pct. blandt analytikere, viser medianestimater indsamlet af Carlsberg selv.

Det er dog et udtryk for, at markedet ikke havde ventet, at Carlsberg øger investeringerne, vurderer topchef Jacob Aarup-Andersen.

- Vi har valgt at sige med den 2024-guidance, som vi kommer med, at vi investerer. Vi kommer med nogle store investeringer, hvor blandt andet marketing vil blive løftet 10 pct., som alene i det felt giver 600 mio. kr. mere, siger han.

PANDORA MED UDBYTTE OG AKTIETILBAGEKØB

Også Pandora kom med regnskab onsdag, men her var spændingen så som så, da der allerede var fremlagt foreløbige tal. Dermed var fokus på forventningerne til 2024, der lyder på en organisk vækst på 6 pct. til 9 pct., og en driftsmargin på omkring 25 pct.

Det var lige i underkanten af analytikernes prognose forud for regnskabet, herunder en organisk vækst på 8 pct. og en driftsmargin på 25 pct.

Aktien lå dog i løbet af formiddagen til at sætte rekord, men endte på hælene og faldt 0,4 pct. til 1025,50 kr.

Der var også tilbagegang i Zealand Pharma, der dykkede 1,7 pct. til 467,80 kr. og en overgang blev handlet så lavt 431 kr.

Amerikanske Eli Lilly offentliggjorde tirsdag data fra et fase 2-studie med en lægemiddelkandidat til behandling af fedtlever, og resultaterne er ifølge Goldman Sachs potentielt så lovende, at det kan gøre det svært for Zealand Pharma og partneren Boehringer Ingelheim at differentiere sig med deres lægemiddelkandidat Survodutid, der også udvikles til behandling af fedtlever. Det skriver Bloomberg News.

SKUFFELSE FRA LUNDBECK

Blandt sidepapirerne skuffede Lundbeck med sit regnskab og faldt 0,8 pct. til 33,28 kr.

Spar Nord, der også kom med årsregnskab, dykkede 2 pct. til 115,60 kr.

.\\˙ MarketWire



Jakob Dalskov +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

08. mar. 2024 kl. 14:05

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen
22. mar. 2024 kl. 18:00

Kan Novo forsætte væksten?

Kan Novo forsætte væksten?
08. mar. 2024 kl. 15:00

Danmarks bedste obligationsfond

Danmarks bedste obligationsfond
15. apr. 2024 kl. 15:20

Megatrends leverer flotte afkast

Megatrends leverer flotte afkast
23. feb. 2024 kl. 10:05

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Indkaldelse til ordinær generalforsamling
17. apr. 2024 kl. 09:00

Megatrends: Robotterne kommer

Megatrends: Robotterne kommer

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig her