Obligationer fra højrentelande mærkede turbulensen, da coronakrisen satte ind i marts måned. Mens usikkerheden steg, og investorerne solgte ud af deres porteføljer, kom der pres på de mere risikobetonede obligationer. Det betød store kursfald for HøjrenteLande-fondene.
I maj vendte udviklingen for højrentelandene, og den gode stemning er fortsat ind i den første uge af juni. Et mere roligt marked og nogle gode afkast har også fået investorerne til at vende tilbage til obligationer fra højrentelandene. I den seneste uge har der været den største indstrømning af nye penge ind i aktivklassen hos investeringsforeninger, ETF’er og lignende siden januar.
Brug for investorer
Men der er også hårdt brug for pengene, da Covid-19 har efterladt store huller i højrentelandenes budgetter. Og de skal finansieres på den ene eller anden måde. Når økonomierne lider, som de gør lige nu, er højere skatter ikke vejen frem, og i stedet skal pengene findes på lånemarkedet.
Især de mellemøstlige oliestater har været meget aktive med at udstede nye obligationer, for her har faldet i olieprisen efterladt et ekstra stort hul i budgettet. Disse lande har dog nogle af de bedste kreditvurderinger blandt højrentelandene, hvilket gjorde, at de var blandt de første tilbage på markedet i april. Landene kunne have valgt at dykke ned i deres formuer i oliefonde, men det har man ikke gjort. De mellemøstlige oliestater har ikke så store lokale obligationsmarkeder, og derfor har de valgt at udstede obligationerne i dollars eller euro.
Rusland går imod strømmen
Et olieland, som ikke har udstedt i ekstern valuta i år, er Rusland. Ikke fordi man ikke har kunnet, men modsat golfstaterne har Rusland et stort og varieret lokalt obligationsmarked. Det russiske finansministerium har derfor kunnet udstede rigeligt i rubler. Når Rusland fokuserer på det lokale obligationsmarked, betyder det, at der er færre nye obligationer udstedt i dollar og euro. Denne mangel på udstedelser og en sund offentlig økonomi betyder, at Rusland på trods af olieprisfaldet har årets højeste afkast i indekset for obligationer fra højrentelande udstedt i dollar.
Godt nyt fra OPEC+
Rusland kan selv vælge, om man vil udstede i USD, men for de andre olielande spiller olieprisen en meget stor rolle, og fra den front var der i lørdags godt nyt. OPEC+ valgt nemlig at forlænge produktionsreduktionen en måned til slutningen af juli. Forlængelsen kom efter, at Saudi-Arabien og Rusland satte tommelskruerne på de lande, der bliver betegnet som ”snyderne” med Irak i spidsen. Disse lande har ikke reduceret olieproduktionen i nær det omfang, som var lovet. Den ekstra måneds forlængelse giver oliemarkedet mere tid til at komme i balance og måske begynde at få nedbragt de rekordstore olielagre.
For Sydinvest af senioranalytiker Hans Christian Bachmann, Sydbank