22. feb. 2024 kl. 08:00
693 visninger

Stærk start på året for globale aktier

De globale aktiemarkeder er kommet særdeles stærkt fra land i år med stigninger på næsten 6 %. Den store optimisme skyldes hovedsageligt overraskende stærke nøgletal i USA, som indikerer, at væksten fortsat holder sig på et fornuftigt niveau til trods for de relativt høje renter.

Kursstigningerne har dog ikke været bredt funderede, men har været drevet af en række af verdens største aktier, heriblandt Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia og Eli Lilly. 

Små og mellemstore valueaktier har fået en utrolig hård start på året. Årsagen er som ovenfor nævnt, at kursstigningerne har været drevet af en snæver skare af meget store aktier. Kigger vi fx på USA, har det tonegivende S&P 500-indeks givet ca. 7,5 % i afkast, mens S&P 600 small-cap-indekset har givet under 1,5 % i afkast. Dette er en uhørt stor forskel på så kort tid, og den dominerende årsag til, at aktive forvaltere med et fokus på små- og mellemstore selskaber har haft det svært.

Hvad blev der af den amerikanske recession?

Der tegner sig lige nu et billede af, at den amerikanske recession, som mange, inklusiv os selv, havde forventet, ikke ser ud til at materialisere sig. I det mindste ikke på den korte bane. Det skyldes, at det amerikanske jobmarked fortsat ser stærkt ud, og at ledende nøgletal begynder at pege opad. Hvis det fortsætter herfra, er det sandsynligvis, fordi økonomien står over for et nyt opsving med øget vækst. I det scenarie vil vi forvente, at lederskabet i aktiemarkedet bredes ud til også at omfatte små- og mellemstore virksomheder. Især valueaktier er sensitive over for økonomisk vækst, og vi vil derfor forvente, at vores fonde vil være fordelagtigt positionerede, hvis et nyt økonomisk opsving skulle indfinde sig.

Ændringer i porteføljen

Vi har over de seneste par måneder gennemgået porteføljerne med en tættekam og udskiftet en stor del af vores positioner samt genopfrisket vægtene, så alle positioner igen har den samme vægt. Den røde tråd i vores gennemgang har været at vælge de selskaber, som har den bedste kombination af værdiansættelse, regnskabskvalitet, kapitaludnyttelse og momentum i form af både indtjenings- og prismomentum. Indtil videre har det været et godt valg, da vi er kommet godt fra start i forhold til en passiv valuestrategi.

Udsigterne

En af de største risici på den korte bane er paradoksalt nok de stærke nøgletal. Det kan nemlig medføre, at det bliver svært at få bugt med inflationen, og at renterne derfor ikke falder lige så hurtigt som ventet. Det kan især presse de mere rentefølsomme vækstaktier. Det kan også i sidste ende være med til at øge sandsynligheden for en recession, som ikke er indregnet i aktiekurserne i dag. Dette er dog ikke en risiko på den korte bane. En anden væsentlig risiko er de geopolitiske spændinger mellem USA/Europa og Kina, som konstant lurer i baggrunden samt situationen i Mellemøsten mellem Israel og Palæstina, som kan få konsekvenser for olieprisen.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,8
Baseret på 4 anmeldelser