04. apr. 2022 kl. 15:39
1193 visninger

Stor usikkerhed om forventningerne til globale aktier

Kvartalsforventning: Globale aktier fik en turbulent start på året med brede aktiekursfald, og forventningerne til den kommende periode bærer præg af stor usikkerhed. Men der er også lyspunkter.

Hovedårsagen til den turbulente start var et tiltagende inflationspres og dertilhørende stigende renter, som især gik ud over vækstaktierne. En anden vigtig faktor har naturligvis været krigen i Ukraine og den usikkerhed, den har ført med sig. Som en følge af krigen har vi set store prisstigninger i en lang række råvarer såsom hvede, stål, gas og olie. Det har øget inflationspresset og medført en svær situation for centralbankerne, som nu må ud og stramme pengepolitikken for at få inflationsforventningerne under kontrol igen.

Positivt på den korte bane – usikkert på den lange

Der hersker i dag utrolig stor usikkerhed omkring de kommende måneder givet den ekstraordinære situation i Ukraine og det store inflationspres, vi oplever på globalt plan. Ser vi isoleret set på vores ligevægts- & valuestrategi, ser det dog ganske positivt ud på den korte bane.

Valueaktier klarer sig typisk bedst i et miljø med stigende renter, og vi forventer, at den amerikanske centralbank den 4. maj sætter renten op med hele 50 basispunkter. Herudover ser vi også i øjeblikket pæne opjusteringer af valueaktiernes forventede indtjening, ligesom en fuld genåbning af samfundet er i valueaktiernes favør.

Faretruende billede på længere sigt

Kigger vi lidt længere ud i tiden, tegner der sig dog et mere faretruende billede. Den amerikanske rentekurve er netop inverteret, hvilket vil sige, at forskellen mellem den 10-årige og den 2-årige statsrente nu er negativ. Historisk set har det været en stærk indikator for, at en recession er på vej, og i gennemsnit er der gået 18 måneder fra invertering til recession. Valueaktiernes cykliske natur gør dem typisk mere sårbare i et recessionsscenarie.

Der er dog to vigtige ting at huske. For det første er valueaktier sammenlignet med lignende historiske tidspunkter billige, og for det andet klarer aktier sig som helhed godt de første 6-12 måneder efter, at en invertering har fundet sted. Sagt med andre ord er der fortsat plads til kursstigninger og merperformance for valueaktierne over de kommende måneder.

Den største risiko over de kommende måneder er et tiltagende inflationspres, som i værste fald kan komme ud af kontrol og betyde, at centralbankerne må stramme så meget, at det går ud over den økonomiske vækst. En anden stor risiko er naturligvis en eskalering af krigen i Ukraine, som kan have mange uheldige konsekvenser for aktiemarkedet, hvor en af de oplagte er et yderligere pres på energi- og råvarepriserne. Endelig bliver man nødt til at have den omtalte invertering af den amerikanske rentekurve på sin radar som et risikoelement for aktiemarkedet i andet halvår af 2022.

Stigende råvarepriser godt for valueaktier

Valueaktier har været blandt de relative vindere i årets første kvartal til trods for deres mere cykliske karakter. Det skyldes, at valueaktier, som beskrevet i tidligere kvartalskommentarer, i mindre grad end vækstaktier rammes af de stigende renter. Desuden har klassiske valuesektorer som råvare- og energisektoren ligeledes haft gavn af de stigende råvarepriser, som vi ser i øjeblikket.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,7
Baseret på 6 anmeldelser