21. sep. 2021 kl. 15:49
494 visninger

Stor usikkerhed om kinesiske Evergrande

Et for mange hidtil ukendt kinesisk selskab har skabt røre på finansmarkederne. Sydinvest har i en længere periode undervægtet ejendomsmarkedet og giver her en status på det kinesiske selskab Evergrande.

Den næststørste kinesiske ejendomsudvikler Evergrande er på vej mod betalingsstandsning efter en offensiv strategi kombineret med højere krav til lavere gældsættelse fra myndighederne. Det har været en skidt cocktail sammen med vigende boligpriser i Kina. Evergrande står i dag med en gæld på ca. 300 mia. USD, og det er forventet i markedet, at selskabet ikke kan betale renter på sin gæld med forfald i denne uge.

Seneste nyt onsdag er, at Evergrande har indgået en aftale med investorer om rentebetaling på et af obligationslånene. Men de nærmere detaljer om betalingerne er uklare. 

Stort selskab i alle medier

Indtil for en uge siden var Evergrande et ukendt selskab for langt de fleste danskere. Men det mulige kollaps har fyldt spalter og sendetid i de danske medier over den seneste uge, og der er sammenlignet med finanskrisen og Lehman Brothers-krakket i 2008. Det har naturligt fået investorerne til at spidse ører.

I vores Emerging Markets-team i Sydinvest har Evergrande selvfølgelig været en del af vores investeringsunivers i mange år. Som vi ser situationen, står den kinesiske regering over for et valg om at lade Evergrande gå i betalingsstandsning, miste arbejdspladser og stabilitet eller at redde selskabet, men samtidig signalere at virksomheden bliver reddet, selvom den tager for meget risiko.

For det kinesiske styre er ingen af valgene særligt attraktive. Problemerne for Evergrande skyldes i høj grad, at den kinesiske stat ikke ønsker at redde Evergrande uden at sende et signal til de andre ejendomsudviklere samt aktie- og obligationsinvestorerne.

Vil det få globale konsekvenser?

Selvom et muligt kollaps af Evergrande kan lede tankerne hen mod finanskrisen, er der flere argumenter for, at et Evergrande-kollaps vil få væsentlig mindre globale konsekvenser.

Evergrandes aktiviteter er langt mere begrænsede til et ret lukket økonomisk kredsløb i Kina. Deres aktiver er herudover bestående af land og boliger, som har en reel værdi for långiverne og aktionærer. Desuden har bankerne verden over i dag bedre styr på risikotagningen end i 2008.

Vurderingen er, at det politiske styre i Kina har to mål: at sørge for stabilitet på ejendomsmarkedet, samtidig med at de afskrækker fra høj risikotagning blandt selskaberne.

Hvordan vil Kina løse voksende ejendomskrise?
Læs også

Hvordan vil Kina løse voksende ejendomskrise?

Læs artikel

Urolige markeder

Evergrandes problemer har været kendte i noget tid, og det kinesiske styre har derfor haft muligheder for at forberede sig på følgerne. Det er derfor ikke vurderingen, at problemerne vil eskalere til en decideret krise på de globale markeder.

Usikkerheden om konsekvenserne af Evergrandes betalingsstandsning har fået aktiemarkederne til at falde særligt i Kina, men også aktieindeksene i USA og Europa er faldet tilbage fra rekordniveauerne. Der er dog allerede i dag faldet mere ro over aktiemarkederne.

Sydinvest står godt i forhold til Evergrande

Som nævnt har Evergrandes problemer været kendt i længere tid, og vi har over en længere periode haft undervægtet vores investeringer i det kinesiske ejendomsmarked. Gennem en længere periode har Kina også været undervægtet, mens Indien og Taiwan har været overvægtet.

Det betyder, at Sydinvest Fjernøsten har forøget sit relative afkast i forhold til benchmark i september.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,3
Baseret på 43 anmeldelser

Mest læste artikler