Nogle markeder og sektorer ville have fordel af Trumps annoncerede politik, mens det ville være en ulempe for andre. Målt i danske kroner steg de globale aktier med 0,6 % godt hjulpet på vej af en styrket amerikansk dollar. Det var især de amerikanske aktier, som steg i kurs under indtryk af stærke nøgletal og gode kvartalsregnskaber.
Det var ligeledes i USA, at obligationsrenterne så nogle af de største stigninger, idet de annoncerede politiske initiativer fra Trump vurderes at puste til inflationen, hvilket også har rokket ved forventningerne til den fremtidige pengepolitik.
Internationale obligationer
De internationale statsrenter er steget markant i oktober. Det er kun i Schweiz, at renterne har været stort set uforandrede, og i Japan var der kun tale om mindre rentestigninger.
Udviklingen i internationale statsrenter (%)
Kilde: LSEG Datastream
De største rentestigninger indtraf i Australien, Norge og i USA som nævnt ovenfor. I USA steg de ti-årige statsobligationer med 0,5 %-point. Rentestigningerne i Eurozonen var noget mindre.
Valutarisk udvikling
Nigerianske naira kom med en styrkelse på knap 4 % stærkest gennem oktober. Herefter fulgte den amerikanske dollar (+2,3 %) og den tyrkiske lira (+2,1 %).
De svageste valutaer var newzealanddollar og brasilianske real, som begge blev svækket med 3,7 % i oktober. Den japanske yen var ligeledes udfordret og blev svækket med 3,3 % i oktober.
Danske obligationer
De danske statsrenter har været stigende over hele rentekurven i oktober. Realkreditobligationerne klarede sig markant bedre end statsobligationerne. De kortere løbetider blandt realkreditobligationerne har endda givet positivt afkast i oktober.
Afkast på danske stats- og realkreditobligationer i oktober
Kilde: LSEG Datastream
Afdelingerne med danske obligationer har klaret sig noget bedre end deres respektive benchmarks. Det skyldes overvægten i realkreditobligationer, som har klaret sig bedre end statsobligationerne.
Virksomhedsobligationer
Renterne på virksomhedsobligationerne steg i oktober, men merrenterne i forhold til sammenlignelige statsobligationer faldt. Det var mest udtalt for merrenterne på High Yield-obligationer, HY, i oktober, idet renterne på Investment Grade-obligationer, IG, risikomæssigt er mere sammenlignelige med statsobligationer.
Virksomhedsobligationer IG gav et afkast på -0,18 %, hvilket var bedre end afkast på benchmark. Virksomhedsobligationer HY gav et afkast på 0,57 %, hvilket var på niveau med benchmarkafkastet.
Markedsudvikling for virksomhedsobligationer
Obligationstype | Effektiv rente (%) | Ændring seneste måned | Siden årets start |
---|---|---|---|
Investment Grade | 4,70 | 33 bp | -3 bp |
High Yield | 6,03 | 2 bp | -47 bp |
US 10Y Treasury | 4,28 | 50 bp | 41 bp |
Kilde: LSEG Datastream
Højrentelandeobligationer
Obligationerne fra højrentelandene var ramt af den samme bølge af stigende statsrenter som de andre obligationsaktiver.
Udviklingen i renterne fra højrentelandene (blå=hård valuta - orange=lokal valuta)
Kilde: LSEG Datastream
Benchmark for HøjrenteLande har givet et afkast på 2,1 %, og afdelingen har klaret sig en smule dårligere end sit benchmark i oktober.
De modne aktiemarkeder
De modne aktiemarkeder gav et afkast på 0,8 % målt i danske kroner. Det dækker over en meget uensartet udvikling i de forskellige regioner. Udsigten til Trumps protektionisme, som bl.a. ventes at indebære skattelettelser og toldmure. Det har ført til kursstigninger på amerikanske aktier, men kursfald på stort set alle andre aktiemarkeder.
Væksten for i Europa og Eurozonen er stadig svag, men en annualiseret vækst på 1,5 % i Eurozonen i 3. kvartal var alligevel højere end forventet. Det er især turismen i Sydeuropa, som har trukket væksten. Derimod lider væksten i Tyskland, og det er bilindustrien, som har det svært under indtryk af hård konkurrence fra kinesiske producenter af elbiler.
Afdeling Megatrends har også i oktober givet et afkast, som er højere end afdelingens benchmark. Afdeling Kvalitetsaktier har givet et afkast, som er lavere end afdelingens benchmark.
I Skandinavien klarede de norske efterfulgt af de finske aktier sig bedst. I Danmark klarede blandt de toneangivende aktier DSV (+7,8 %) og Tryg ( 2,9 %) sig bedst, mens bundskraberne var at finde blandt Vestas (-12,7 %) og Novonesis (-10,9 %). Sverige var det svageste marked med bredt funderede kursfald.
Afkast i % på de modne aktiemarkeder i oktober, målt i kr.
Kilde: LSEG Datastream
Vækstaktier har på globalt plan klaret sig bedre end valueaktier. Det gør sig især gældende i USA, idet udviklingen har været modsat i Europa og Japan.
Alle vores valueafdelinger har klaret sig bedre end deres respektive benchmarks. Det er mest udtalt i Europa.
Afkast i % på globale vækst- og valueselskaber fordelt på virksomhedsstørrelse i oktober
Kilde: LSEG Datastream
Aktier fra Emerging Markets
Aktierne fra Emerging Markets var de store tabere med udsigten til Trump i præsidentembedet i USA. Det er en logisk følge af udsigten til handelskrig især mod Kina og påvirkningen fra de stigende renter på Emerging Markets. Målt i danske kroner blev afkastet på aktier fra Emerging Markets -1,6 % i december.
Især Fjernøsten er blevet ramt med de stærke eksportnationer Kina og Sydkorea i forreste skudlinje. Kursfaldene i Indien skyldes i højere grad skuffende regnskaber og en høj værdiansættelse. Den indiske økonomi er mere indenlandsk orienteret og kan på sigt nyde godt af Trump som præsident, idet det er sandsynligt, at der vil blive udflyttet produktion til de indiske industriparker.
Afkast i % på de største markeder fra Emerging Markets i oktober, målt i kr.
Kilde: LSEG Datastream
Aktierne fra Latinamerika oplevede også negative afkast i oktober.
Vores afdelinger på Emerging Markets har alle klaret sig bedre end deres respektive benchmarks.
Udsigter
Valget af Trump som USA’s 47. præsident vil alt andet lige må forventes at medføre øget usikkerhed som følge af en voldsom retorik og markante politiske budskaber. Selvom at nogle af punkterne på Trumps politiske dagsorden potentielt kan få inflationen til at stige, så er det fortsat vurderingen, at styringsrenterne i USA og Europa er på vej ned.
Renterne på obligationer med længere løbetider er bestemt af forventningerne til inflationen, så det er ikke givet, at de falder og slet ikke i samme omfang som styringsrenterne.
Rentevurderingerne udgør sammen med en stærk amerikansk økonomi fundamentet for, at den underliggende tendens i kurserne på aktiemarkederne vil være stigende om end med større markedsvolatilitet end i de senere år.
Af fondsdirektør Niels Skovvart, Sydinvest