Værste scenarie for 2022
14. jun. 2022 kl. 07:00
1904 visninger

Værste scenarie for 2022

Der er store usikkerheder forbundet med retningen af verdensøkonomien, som den ser ud lige nu. Til det formål har vi opstillet tre scenarier. Det mest forventelige, et positivt og et negativt, som du kan læse om her.

Vi vil se fortsat kraftigt stigende inflation, hvilket centralbankerne vil være nødt til at reagere på. Derudover vil nedlukningerne i Kina blive mere omfattende i efteråret og måske brede sig til flere lande. Krigen i Ukraine resulterer i en fødevarekrise, som betyder stigende fødevarepriser, hvilket vil blive forstærket af, at lande bliver mere protektionistiske over deres egne fødevarer. I Europa bliver der lukket for al russisk gas, hvilket hæver priserne på energiområdet.

Dette er det værste scenarie, vi kan se for global økonomi i 2022, hvor en negativ spiral af prisstigninger og lønstigninger vil føre til overophedning af økonomien, som vil være svær at råde bod på.

Konsekvenser for global økonomi

”I dette scenarie vil global økonomi blive rigtig hårdt ramt, og vi vil se forbrugerne i dyb krise. Forbrugerpriser vil stige, arbejdsløsheden vil stige, og vi vil se boligpriserne falde. Her vil forbrugerne få nok at gøre med at strække pengene til de daglige indkøb og at køre på arbejde. Det vil koste i forbrug og økonomi,” forklarer cheføkonom Søren Kristensen, Sydbank.

”Både de korte og lange renter vil her se kraftige rentestigninger. Centralbankerne vil forventeligt hæve renterne oftere og højere for at spænde ben for den høje inflation og galoperende økonomi.”

Konsekvenser for aktiemarkederne

”Det kan godt være, at aktiemarkederne har haft det svært i 2022 indtil nu, men det kan godt blive værre. Og det vil det gøre i dette scenarie, hvor likviditeten forsvinder efter 15 år med finansiel doping på markederne. Det kan komme til at gøre ondt på investorerne,” forklarer aktieanalysechef Jacob Pedersen. ”Her vil vi se masser af nedjusteringer fra selskaberne, samtidig med at investorerne bliver endnu mere nervøse, hvilket vil resultere i gedigne kursfald.”

”Her kigger vi ind i et stagflations-scenarie, hvor inflationen stiger, men produktionen i samfundet falder. Og det er en skidt cocktail, som de nuværende markeder ikke har indregnet i priserne.”

”Som investor vil man her skulle kigge mod kvalitet i sit aktievalg. Her vil det være fornuftigt at se mod defensive sektorer som medicinal-aktier og udvalgte kommunikationsaktier. Forsyning kan også være et bud. Jeg vil dog ikke anbefale stabilt forbrug, da dette scenarie er en forbrugerdrevet nedtur,” understreger Jacob Pedersen.

”Det kan godt være, at aktiemarkederne har haft det svært i 2022 indtil nu, men det kan godt blive værre. Og det vil det gøre i dette scenarie"
Tre scenarier for resten af 2022
Læs også

Tre scenarier for resten af 2022

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 19 anmeldelser