23. maj 2025 kl. 06:32
41 visninger
Artiklen er leveret af Marketwire og er ikke et udtryk for Sydinvests holdninger, vurderinger eller forventninger.

Valuta: Første ugentlige svækkelse af dollar i over en måned

Amerikanske dollar står til at slutte ugen med den første ugentlige svækkelse i fem uger, da bekymringer over USA´s krympende finanspolitiske tilstand får investorer til at se sig om efter andre og mere sikre steder at placere kapital.

Fredag morgen ligger dollarindekset, der vægter amerikanske dollar mod euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, i 99,67 mod 99,92 torsdag eftermiddag ved 17-tiden og 101,20 for en uge siden.

Allerede sidste fredag var kreditvurderingsbureauet Moody´s på forkant med udviklingen og nedgraderede den amerikanske gældsvurderinger. Moody´s var det sidste af de store vurderingsbureauer, der opretholdt den højeste kreditvurdering, Aaa.

Nedgraderingen gav anledning til yderligere udsalg af amerikanske aktiver og renterne var en klar rettesnor i investorernes krav om højere præmier for at påtage sig USAs stigende gældsbyrde.

Onsdagens ringe auktion over 20-årige T-bonds var markedets advarsel til politikerne, der dog hidtil har vist sig tonedøve og med et yderst snævert flertal i Repræsentanternes Hus torsdag gav grønt lys for den amerikanske præsident Donald Trumps skattelovforslag, der, hvis det også vedtages i Senatet, vil øge den i forvejen 36.000 mia dollar store statsgæld med yderligere tusindvis af milliarder.

En "stor, smuk lov" kalder Trump lovforsaget, men økonomer og investorer er langt fra enige med præsidenten, og effekten kan aflæses i de lange obligationsrenter, hvor den 30-årige T-bondrente nu er konsekvent betydeligt over 5 pct. og tæt på et niveau, man skal tilbage til det foregående århundrede for at finde tilsvarende højt.

Men til trods for de høje renter, der under normale forhold ville styrke dollar, er den amerikanske valuta ude på en glidebane af svækkelse.

Det viser med al tydelighed, at investorer flygter fra amerikanske aktiver, at "Sell America" stemningen fra sidste måned er genoptaget.

- Det, der er blevet ret markant i denne uge, er reaktionen i de brede markeder på stigningen i renterne på amerikanske langtidsobligationer, siger chefanalytiker Chris Weston fra Pepperstone i Melbourne ifølge Reuters.

Weston peger specifikt på, at de højere renter ikke er skyldes forbedret vækstdynamik, men alene har baggrund i bekymringer om stigende finanspolitisk hensynsløshed, underskud og forventningen om højere renteudgifter.

- Dertil skal føjes en giftige blanding af højere inflationsforventninger, og nettoeffekten har været en stærk stigning i "terminspræmien" mens de potentielle udenlandske købere simpelthen holder sig ude af markedet, siger han.

Japanske yen styrkes efter at nye data viser en kerneinflation, der nu stiger i det højeste tempo i mere end to år. Det øger sandsynligheden for endnu en renteforhøjelse fra den japanske centralbank, Bank of Japans, side inden årets udgang.

Bank of Japan står i et dilemma med prispres fra vedvarende fødevareinflation samt økonomiske modvind fra Donald Trumps amerikanske toldsatser.

De superlange japanske statsobligationer har også nået rekordhøje renter i indeværende uge.

- Den japanske inflation var - ikke overraskende - igen stigende. Det kan forstærke turbulensen i de japanske statsobligationer i den lange ende, siger økonom Krishna Bhimavarapu fra State Street Global Advisor i Bangalore ifølge Reuters.

Dollar koster fredag morgen 143,57 yen mod 143,76 torsdag eftermiddag klokken 17.

Euro koster samtidig 1,1316 dollar mod 1,1277 dollar torsdag eftermiddag, og britiske pund ligger i 1,3446 dollar mod 1,3424 dollar torsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire



Flemming Kruhøffer +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: [email protected] , www.marketwire.dk

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig her