14. jun. 2022 kl. 07:01
2326 visninger

Bedste scenarie for 2022

Der er store usikkerheder forbundet med retningen af verdensøkonomien, som den ser ud lige nu. Til det formål har vi opstillet tre scenarier. Det mest forventelige, et negativt og et positivt som du kan læse om her.

Som investor skal man håbe på flere faktorer for at kunne se frem til det bedste udfald af markedsudviklingen resten af året. I dette scenarie vil Xi Jinping i Kina inden længe skifte standpunkt og vælge at åbne Kina fuldt op og lægge corona bag sig. Det vil betyde, at vi vil se fuld knald på den kinesiske produktion, hvilket kan øge udbuddet af varer og ydelser. På den måde kan udbuddet være med til at sænke inflationen og øge væksten.

Falder der samtidig mere ro over krigen i Ukraine, og kan de stridende parter blive enige om en løsning, så fødevarerne kan sendes ud på verdensmarkedet, vil det også kunne være en energiindsprøjtning til økonomien.

Konsekvenser for global økonomi

”Inflation vil naturligt falde tilbage pga. det øgede udbud, hvilket betyder en normalisering af priserne. Forbruget vil vokse, og huspriserne kan stige lidt. Arbejdsmarkedet vil fortsat være kendetegnet ved høj beskæftigelse. Vi vil formodentlig se lavere priser på benzin og fødevarer, men andre produktgrupper vil måske ikke falde i pris, men i stedet stoppe med at stige,” fortæller cheføkonom Søren Kristensen, Sydbank.

"Det naturlige prisfald gør, at centralbankerne ikke behøver at trykke så hårdt på bremsen. Vi vil stadig forvente, at centralbankerne vil hæve renten, men ikke så meget og så mange renteforhøjelserne. Vi vil altså stadig se lidt stigninger i de korte renter. Til gengæld vil vi se de lange renter falde, da inflationen falder.”

"Det naturlige prisfald gør, at centralbankerne ikke behøver at trykke så hårdt på bremsen."

Konsekvenser for aktiemarkederne

”Dette scenarie vil helt klart være det mest ønskelige, men det er desværre nok også det mindst sandsynlige,” udtaler aktieanalysechef Jacob Pedersen. ”Her vil vi se flere opjusteringer af selskabernes forventninger, og når centralbankerne skal trykke mindre hårdt på bremsen, vil det være godt for stemningen på markederne.”

"Vi vil forvente at se kursstigninger på markederne, men de vil stadig ikke gro ind i himlen."

”Vi vil forvente at se kursstigninger på markederne, men de vil stadig ikke gro ind i himlen. For selvom der ikke vil blive trykket så hårdt på bremsen, vil vi stadig se en stramning af pengepolitikken, og det vil ramme de positive forventninger. Vi snakker nærmere, at aktierne i så fald vil kunne levere afkast omkring de historiske niveauer i 2. halvår 2022,” uddyber Jacob Pedersen.

”På sektorniveau vil noget af det, vi nu er mest nervøse for, klare sig bedst. Her vil industri og cyklisk forbrug lægge sig i front, ligesom materialer også vil komme godt ud af det.”

Tre scenarier for resten af 2022
Læs også

Tre scenarier for resten af 2022

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 12 anmeldelser