Optimisme præger markedet for fjernøstlige aktier
14. jan. 2021 kl. 13:41
2117 visninger

Optimisme præger markedet for fjernøstlige aktier

​Med et afkast på 14,8 % blev det sidste kvartal i 2020 en særdeles stærk periode for de fjernøstlige aktier, og forventningen til 2021 er, at det bliver et år, hvor væksten kommer tilbage.

2020 sluttede særdeles stærkt for fjernøstlige aktier. Baggrunden skal findes i de positive vaccinenyheder, der tikkede ind i løbet af kvartalet. Tallene for de første vacciners effektivitet er væsentligt højere end mange havde håbet, og både Pfizers og Modernas vacciner blev hurtigt godkendt i USA og siden i Europa. Vaccineringen er allerede i gang i Vesten, mens også Kina og Rusland har egenudviklede vacciner.

Aktiemarkedet ser nu helt igennem corona-krisen og forventer en betydelig bedring for de fjernøstlige økonomier i 2021. Vi deler denne optimisme bl.a. understøttet af selskabernes indtjeningsudvikling. 

Præsidentvalget i USA prægede 2020
En af kvartalets væsentligste begivenheder var det amerikanske præsidentvalg, hvor Joe Biden står tilbage som vinder. Kombinationen af lavere politisk usikkerhed og klarhed omkring corona-vaccinerne udløste stor risikovillighed i november, hvor de billige cykliske aktier havde førertrøjen på. Dollaren har været udpræget svag i kvartalet, hvilket giver ekstra medvind for aktierne på Emerging Markets. 

Video: Fremtiden for fjernøstlige aktier
Læs også

Video: Fremtiden for fjernøstlige aktier

Læs artikel

Væksten i Kina

De kinesiske aktier lagde stærkt fra land i oktober i kølvandet på arbejdet med udformningen af Kinas 14. femårsplan. Fokus er bl.a. på innovation, at udvikle egne værdikæder, styrkelse af den indenlandske efterspørgsel, beskyttelse af patentrettigheder samt begrænsning af CO2-udslippet.

Statsapparatet prøver at styre udviklingen meget tæt, og vi ser, at Kina har øget fokus på at bekæmpe monopoler. Det sidstnævnte har internetgiganten Alibaba fået at føle. Alibaba måtte trække den højtprofilerede børsnotering af Ant Financial tilbage. Ant Financial ville ellers have været den største børsnotering nogensinde, men Ants omfattende banklignende aktiviteter uden tilsvarende bankregulering er problematisk. Alibabas betydelige størrelse spiller dog formentlig også en rolle i denne sag. 

Største frihandelsaftale nogensinde
15 lande i Asien inkl. Australien og New Zealand underskrev i kvartalet den største frihandelsaftale nogensinde. Over en årrække vil omkring 90 % af importafgifterne blive udfaset. Dette vil give et vækstbidrag til Fjernøsten-regionen, som i forvejen er verdens vækstregion nr. 1. 

Landemæssigt er Kina kommet bedst gennem coronakrisen, men mod årets afslutning er investorernes fokus skiftet over mod regionens andre lande, der nu står over for et comeback i lyset af corona-vaccinerne. Korea, Taiwan, Indien og de sydøstasiatiske lande har derfor oplevet betydelige kursstigninger i december. 

Optimisme for 2021
Udviklingen i COVID-19 er fortsat afgørende for aktiemarkederne i 2021. Lige nu kæmper mange lande med anden bølge af sygdommen, men vaccinerne får markederne til at se igennem dette. Den allerstørste risiko er, at der opstår en ny mutation af virusset, som de eksisterende vacciner ikke kan håndtere. Vi er dog optimistiske mht. udsigterne for 2021. 

2021 bliver et år, hvor væksten kommer stærkt tilbage oven på et rædselsfuldt 2020. Vi forventer, at investorernes risikovillighed vil stige. Når centralbankernes renter fortsat holdes lave, så er der et godt fundament for aktiemarkederne. Hvor investorerne har søgt mod ’sikker havn’ under coronakrisen (USA), så skal afkastet i 2021 nærmere hentes på Emerging Markets, herunder i Fjernøsten. Fortsætter tendensen mod en svagere dollar, så har dette historisk været meget positivt for aktierne på Emerging Markets. 

Med Joe Biden som ny præsident i USA forventer vi, at handelskrigen med Kina bliver nedtonet i nogen grad. Gnidningerne mellem de to stormagter forsvinder ingenlunde, men Bidens kommunikation og håndtering bliver forventeligvis mere forudsigelig og diplomatisk. 

Vi forventer, at især Korea, Taiwan, Singapore, Indonesien og Filippinerne vil nyde godt af investorernes blomstrende optimisme. Af samme årsag er vi overvægtet i disse lande. 

For Sydinvest af seniorporteføljemanager Bjarne Gier, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 10 anmeldelser