Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?
16. jan. 2023 kl. 08:44
1649 visninger

Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?

Hvor skal man kigge hen i et aktieår, hvor der kan ligge en recession lige om hjørnet. Aktieanalysechef Jacob Pedersen giver sin vurdering af markedet.

Jacob Pedersen analyserer og udarbejder som Sydbanks aktieanalysechef bankens aktiestrategi. Han udstikker Sydbanks holdning til investering i de globale aktiemarkeder og forskellige geografiske regioner.

Spørger man til, hvor der kan være interessante huller i markedet, er aktieanalysechef Jacob Pedersen, Sydbank, ret klar i mælet. Man skal passe på med at tage for store risici i det miljø, vi kigger ind i nu, hvor recessionen er overhængende.

”Som vi ser det, er det vigtigt at gå efter kvalitet. Selskaber i spændende vækstorienterede industrier, som ikke har for stor gæld, og som kan vise, at de er tilpasningsdygtige,” forklarer Jacob Pedersen. ”Det kan fx være selskaber inden for medicinal og stabilt forbrug, hvor aktieinvestorerne kan gemme sig.”

Hvordan kommer aktieåret 2023 til at se ud?
Læs også

Hvordan kommer aktieåret 2023 til at se ud?

Læs artikel
”Hvis man ikke er så pessimistisk som mig, kan man med fordel overveje sektorerne finans og basismaterialer."

Er man lidt mere modig i sine aktievalg, er der andre områder, der ifølge aktieanalysechefen også kan være interessante.

”Hvis man ikke er så pessimistisk som mig, kan man med fordel overveje sektorerne finans og basismaterialer. Det er to områder, der har det bedst, når økonomierne har det godt,” uddyber Jacob Pedersen. ”Her er de stigende renter især godt for finansindustrien, mens genåbningen i Kina kan betyde, at landet vil lægge beslag på store dele råvarer og dermed basismaterialer.”

Baghjul til Europa

Men hvor skal man så kigge mod i sine investeringsvalg. Danske aktier er en forhåndsfavorit hos mange, men for at sprede sin portefølje er det også vigtigt at kigge uden for landets grænser.

”Selvom europæiske aktier er billigst, når man sammenligner med fx USA, er jeg ikke jubeloptimist på området,” udtaler Jacob Pedersen. ”Europæisk økonomi står svagere end USA, og vi har ikke styr på vores energiforsyning og sikkerhed, og det er noget af det, som kan bekymre. Det betyder, at der er en større indtjeningsusikkerhed i Europa. Så vil jeg hellere betale mere for de dyrere amerikanske aktier.”

”Aktier fra udviklingslandene, de såkaldte Emerging Markets, er også interessante. Normalt plejer de ikke at være de store bidragsydere, når der er stor usikkerhed på markedet. Men her kan genåbningen i Kina blive udslagsgivende, ligesom efterspørgslen på råvarer kan stige,” tilføjer Jacob Pedersen.

"Selvom europæiske aktier er billigst, når man sammenligner med fx USA, er jeg ikke jubeloptimist på området,”

Glem ikke obligationerne

I de fleste porteføljer handler det stadig om at have både aktier og obligationer, og her kan de højere renter på obligationerne hjælpe investorerne på vej i 2023.

”Selvom vi primært fokuserer på aktier, er det også vigtigt at have alternativerne in mente,” påpeger Jacob Pedersen. ”Nu er vi et sted, hvor obligationerne faktisk tilbyder en fornuftig rente, og hvis vi ser frem imod, at centralbankerne begynder at lette på bremsen, så kan det resultere i fornuftige afkast. Det er svært at forestille sig, at vi i år kan blive ramt på både obligationer og aktier, som vi så det i 2022.”

 

Porteføljemanager har fokus på Kinas genåbning
Læs også

Porteføljemanager har fokus på Kinas genåbning

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 12 anmeldelser