Det bedste våben mod stigende inflation

Det bedste våben mod stigende inflation

Kraftige prisstigninger på varer og serviceydelser truer med at udhule danskernes købekraft. Udviklingen øger behovet for at investere opsparingen.

Man skal nok bo i en hytte dybt inde i de svenske skove for ikke at have mærket bare lidt til de prisstigninger, vi oplever overalt for tiden. I det seneste år er råvarepriser på fx aluminium, bomuld, kaffe og naturgas steget med 25-113 %, mens andre råvarer er mere end fordoblet i pris (pr. 30.04.2022).

Vi er vidner til en menneskelig katastrofe i Ukraine, og invasionen trækker også kraftige spor i resten af verden. Mens Ukraine ligger i ruiner, lider Ruslands økonomi under meget skrappe restriktioner, der giver prisstigningerne vind i sejlene.

De stigende råvare- og fragtpriser er med til at øge omkostningsbasen hos mange virksomheder, hvilket før eller siden udmønter sig i vedvarende prisstigninger for forbrugerne. Betegnelsen for denne udvikling er inflation.

Som mange nok allerede har bemærket, er inflation i den seneste tid blevet et varmt samtaleemne. Det er der god grund til.

Kontanter mister købekraft

I de seneste kvartaler er inflationen i USA og Europa braget op til de højeste niveauer i flere årtier. Værst ser det ud i USA, der i marts oplevede en årlig stigning i priserne på 8,5 %, mens den europæiske inflation ligger på 7,5 %. Herhjemme blev inflationen i marts målt til 5,4 %.

Den stigende inflation påvirker [...] hr. og fru Danmarks private opsparinger til fremtidige varekøb og fornøjelser.“

Når inflationen stiger, bliver de penge, der er i omløb i samfundet, mindre værd. Det bliver dyrere at fylde indkøbskurven, så man groft sagt får mindre med hjem fra supermarkedet for de samme penge. Samtidig kan inflationen medføre, at udgifter til husleje og andre almindelige leveomkostninger stiger.

Flere lande skæver uroligt til hvedepriserne
Læs også

Flere lande skæver uroligt til hvedepriserne

Læs artikel

Investering kan imødegå inflation

Den stigende inflation rammer ikke kun virksomheder og forbrugere – den påvirker også hr. og fru Danmarks private opsparinger til fremtidige varekøb og fornøjelser.

Det skyldes, at købekraften af pengene på indlånskontoen langsomt udhules af inflationen - og det kan man være 100 pct. sikker på.

De seneste tal fra Danmarks Nationalbank viser, at danskerne har over 1.000 mia. kroner stående på indlånskonti. Ifølge en investoranalyse fra brancheforeningen Finans Danmark fra 2021 har mange danskere enten hele – eller hovedparten – af deres finansielle formue inaktivt placeret i banken gennem længere tid, ofte gennem flere år.

Eksempelvis vil stålproducenter have gavn af stigende stålpriser, mens prisstigningen kan komme andre til skade.

For investorerne betyder inflationen i første omgang, at de får en regning for de penge, som de ikke har investeret. Det skyldes, at købekraften af ikke-investerede midler udhules af inflationen, og det værditab skal hentes hjem via investeringerne. Til gengæld har investorerne en reel mulighed for at opnå et investeringsafkast, der er højere end inflationen, på den investerede del af formuen. De kan dermed bevare eller endda øge deres købekraft.

Gavner nogle, skader andre

Hos Sydinvest følger vi nøje inflationsudviklingen i de sektorer og lande, som vi investerer i. Det gælder nemlig om at være på forkant og tilpasse investeringerne efter udviklingen, for inflation er ikke bare inflation. Afhængigt af hvor den stammer fra, kan den påvirke forskellige sektorer meget forskelligt.

Eksempelvis vil stålproducenter have gavn af stigende stålpriser, mens prisstigningen kan komme andre til skade. For når stål stiger i pris, får bilproducenterne højere omkostninger, som de måske ikke kan sende videre til forbrugerne. Med andre ord stiger indtjeningen for stålproducenter, mens den falder for bilproducenter.

Råvarenationer fylder på Emerging Markets

Udviklingslande som fx Brasilien, der eksporterer store mængder af råvarer til andre lande, nyder ofte godt af de høje råvarepriser. Her vil markedet ofte betale en højere kurs for obligationerne og aktierne inden for råvaresegmentet.
Det profiterer de fonde på, der investerer i obligationer og aktier fra disse lande, fx Sydinvest HøjrenteLande og Sydinvest Globale EM-aktier.

Investorer er ét skridt foran

Opgaven med at sikre stabile priser og bekæmpe inflation er en del af centralbankernes mandat. Gennem pengepolitiske stramninger, fx at hæve styringsrenten, søger centralbankerne at begrænse efterspørgslen i økonomien. Højere renter vil fx gøre det dyrere at låne penge til forbrug eller købe bolig, hvilket øger finansieringsomkostningerne både for private borgere og erhvervslivet.

I marts hævede den amerikanske forbundsbank Federal Reserve således renten for første gang siden 2018, og de fleste markedsaktører forventer, at der er adskillige renteforhøjelser på vej. Tiden vil vise, i hvilken grad det får inflationen til at falde. En ting er dog sikker: I tider med kraftigt stigende inflation er investorer ét skridt foran dem, der gemmer kontanter i banken eller under hovedpuden.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,4
Baseret på 25 anmeldelser