05 | 06 - Hvad er investering?

Hvad er en børs?

Har du adgang til børsen? Hvornår åbner børsen? Og ved du, hvor Københavns Fondsbørs ligger? Bliv klogere her.

I korte træk: Hvad er en børs?

  • En børs er en slags markedsplads, hvor der handles med penge og værdipapirer. Det kaldes også en fondsbørs.
  • Værdipapirerne på børsen prissættes ud fra princippet om udbud og efterspørgsel: Stiger efterspørgslen, stiger prisen også. 
  • Du kan ikke selv handle på fondsbørsen - men handler altid igennem en børsmægler eller din bank. Børsen er åben fra kl. 9 - 17 på hverdage.
  • Siden 1988 har børsnoterede obligationer og aktier kun eksisteret som elektroniske registreringer i Værdipapircentralen.

Du har sikkert hørt udtrykket før - men hvad betyder en børs egentligt? En børs kan sammenlignes med en markedsplads, hvor der handles med varer, men i stedet for frisk frugt er det penge og værdipapirer, der skifter hænder. I forbindelse med handel af værdipapirer som aktier og obligationer bruger man også betegnelsen fondsbørs. De værdipapirer, der handles på fondsbørsen, bliver prissat ud fra princippet om udbud og efterspørgsel. Hvis efterspørgslen på en aktie stiger, vil prisen på aktien derfor også ofte stige.

Kan alle handle på børsen?

Det korte svar er ja. Alle har mulighed for at handle på børsen. Men som privat investor har du ikke selv direkte adgang til fondsbørsen. Du handler altid igennem en børsmægler eller en anden professionel instans, fx din bank. Uanset hvilke instanser du handler igennem, er disse underlagt international lovgivning, og de er forpligtet til at handle på dine vegne til den bedst mulige pris.

Hvornår åbner børsen?

Københavns Fondsbørs har åbent mandag-fredag kl. 9.00-17.00 undtagen på helligdage. Det vil sige, at aktiemarkedet er åbent i dette tidsrum, og at det er her, at handel med værdipapirer foregår.

Børsen i USA er åben fra kl. 9.30 - 16.00, hvilket vil sige kl. 15.30 - 22.00 i dansk tid. 

Hvornår åbner aktiemarkedet?

Københavns Fondsbørs

Københavns Fondsbørs er i dag ejet af Nasdaq OMX. Københavns Fondsbørs flyttede i 1974 ud af Christian 4.s karakteristiske bygning, som vi i folkemunde kalder for Børsen, da lokalerne blev for små. I dag ligger fondsbørsen på Nikolaj Plads i nyere og mere moderne lokaler. 

Kort om verdens børser

Af de børsnoterede selskaber er New York Stock Exchange på Wall Street i New York City verdens største børs. Andre store børser er London Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange og Shanghai Stock Exchange.

Vidste du,

at ordet børs kommer fra nederlandsk beurs, som betyder pengepung?

Hvornår begyndte børshandel?

Verdens første børs blev bygget i Antwerpen, Belgien, i begyndelsen af 1500-tallet, så børshandel er langtfra et nyt begreb. Frem til 1970’erne foregik handel med aktier og obligationer fysisk, idet et papir blev overdraget fra en investor til en anden. Men den teknologiske udvikling har gradvist digitaliseret det at handle på børsen, og det fysiske ”trading floor” er nu hovedsageligt erstattet af elektroniske systemer. Siden 1988 har børsnoterede obligationer og aktier ikke eksisteret på trykt papir, men udelukkende som elektroniske registreringer i Værdipapircentralen.

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Oversigt