05 | 06 - Hvad er investering? 2 min læsetid

Hvad er en børs?

Har du adgang til børsen? Lukker børsen nogensinde? Hvilken betydning har børsen for dig? Og ved du, hvor Københavns Fondsbørs ligger? Bliv klogere her.

Du har sikkert hørt udtrykket før - men hvad betyder en børs egentligt? En børs kan sammenlignes med en markedsplads, hvor der handles med varer, men i stedet for frisk frugt er det penge og værdipapirer, der skifter hænder. I forbindelse med handel af værdipapirer som aktier og obligationer bruger man også betegnelsen fondsbørs. De værdipapirer, der handles på fondsbørsen, bliver prissat ud fra princippet om udbud og efterspørgsel. Hvis efterspørgslen på en aktie stiger, vil prisen på aktien derfor også ofte stige.

Som privat investor har du ikke selv adgang til fondsbørsen. Du handler altid igennem en børsmægler eller en anden professionel instans som fx din bank. Uanset hvilke instanser du handler igennem, er disse underlagt international lovgivning, og de er forpligtet til at handle på dine vegne til den bedst mulige pris.

Vidste du,

at ordet børs kommer fra nederlandsk beurs, som betyder pengepung?

Kort om verdens børser

Af de børsnoterede selskaber er New York Stock Exchange på Wall Street i New York City verdens største børs. Andre store børser er London Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange og Shanghai Stock Exchange.

Københavns Fondsbørs

Københavns Fondsbørs er i dag ejet af Nasdaq OMX. Københavns Fondsbørs flyttede i 1974 ud af Christian 4.s karakteristiske bygning, som vi i folkemunde kalder for Børsen, da lokalerne blev for små. I dag ligger fondsbørsen på Nikolaj Plads i nyere og mere moderne lokaler. Københavns Fondsbørs har åbent mandag-fredag kl. 9-17, så det er inden for dette tidsrum, at handel med værdipapirer foregår.

Historisk

Verdens første børs blev bygget i Antwerpen, Belgien, i begyndelsen af 1500-tallet, så børshandel er langtfra et nyt begreb. Frem til 1970’erne foregik handel med aktier og obligationer fysisk, idet et papir blev overdraget fra en investor til en anden. Men den teknologiske udvikling har gradvist digitaliseret det at handle på børsen, og det fysiske ”trading floor” er nu hovedsageligt erstattet af elektroniske systemer. Siden 1988 har børsnoterede obligationer og aktier ikke eksisteret på trykt papir, men udelukkende som elektroniske registreringer i Værdipapircentralen.

Oversigt

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet